مقایسه DAS - NAS - SAN ، کدام یک مناسب تر است ؟

انتخاب ذخیره ساز یکی از پرچالش ترین کارهاست. به خصوص اگر تجربه ای در این زمینه نداشته باشید یا اینکه مجموعه تون نیازمندی های جدیدی برای ذخیره سازی خودش داره و مطمئن نیستید چه انتخابی مناسبه. تو این پست به بررسی 3 مورد از محبوب ترین گزینه ها می پردازیم.

مقایسه DAS - NAS - SAN ، کدام یک مناسب تر است ؟

وقتی صحبت از ذخیره سازی تجاری میشه 3 مورد از اولین گزینه ها این موارد هستن :

  • DAS : direct-attached storage
  • NAS : network-attached storage
  • SAN : storage area networks

حالا اینکه کدوم از این موارد به کار شما یا مجموعه تون میاد به چنین مواردی بستگی داره :

موارد کلیدی در انتخاب ذخیره ساز

  • ظرفیت : قصد ذخیره سازی چه حجمی از داده رو دارید ؟
  • مقیاس پذیری : پیش بینی می کنید برای حداقل 5 سال آینده چه حجم داده جدید دارید ؟
  • قابلیت اطمینان : آیا تجارت/شرکت شما بدون داده ها و فایل ها و برنامه هاش کار می کنه ؟ اگه خرابی به وجود بیاد چیکار می کنید ؟
  • تهیه نسخه پشتیبان : کجا و هر چند وقت یکبار از داده هاتون نسخه پشتیبان تهیه می کنید ؟ اگر داده ها از بین برن چی ؟
  • عملکرد : چه تعداد از کارمند ها داده به اشتراک میذارن یا به فایل ها دسترسی دارن ؟ از کجا این اتفاق میوفته ؟ تو خود شرکت یا از راه دور ؟
  • بودجه : چقدر میخواید برای خرید یه ذخیره ساز تجاری هزینه کنید ؟
  • تخصص : آیا توی شرکت فرد متخصصی رو دارید تا سیستم و زیرساخت رو مدیریت کنه ؟

تمام این ها سوالاتی است که باید قبل از خرید یک ذخیره ساز براشون جواب های مناسبی داشته باشید. انتخاب یک مورد عالی به این جواب ها بستگی داره.

DAS — Direct-Attached Storage

این دسته از ذخیره ساز ها راهکاری نسبتا ساده ، سریع و کم هزینه در اختیار شما میذارن. سیستم ذخیره ساز میتونه جزئی از Host باشه یا اینکه مستقیم بهش متصل بشه. بهترین مثال هارد های اکسترنالی هستن که همه شما یکی دارید و ازش مدام استفاده می کنید. فرض کنید چنین ذخیره سازهایی در حجم های بیشتر و Form-Factor متفاوت وجود دارن که مستقیم به سرور متصل میشن تا فضای ذخیره سازی بیشتری در اختیارش قرار بدن.

در حال حاضر DAS در خیلی جاها هنوز استفاده میشه. بسته به محیط و نوع پیاده سازی ، خیلی از شرکت ها ممکنه نیاز به ذخیره ساز تحت شبکه و به اشتراک گذاری داده هاشون نداشته باشن ، اینجاست که خرید یک DAS میتونه منطقی باشه.

Lenovo D3284

چرا بخریم ؟

DAS برای مجموعه های خیلی کوچیک که قصد هیچگونه به اشتراک گذاری داده ندارن مناسبه. همچنین هزینه های خرید و نگهداری بسیار کمی داره و اگر فرد متخصصی هم توی مجموعه وجود نداشته باشه ، برای راه اندازیش مشکلی به وجود نمیاد.

چرا نخریم ؟

ذخیره سازهای DAS برای مجموعه هایی که در حال رشد هستن مناسب نیست. این مجموعه ها در آینده نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتر ، به اشتراک گذاری فضا برای کارمند ها و امنیت مناسب برای داده هاشون دارن. اگر کارمندهای زیادی در لحظه بخوان از فضای ذخیره سازی اشتراکی استفاده کنن قطعا DAS جزو لیست خرید شما نیست.

NAS — Network-Attached Storage

ذخیره ساز های NAS همینطور که از اسمشون پیدا است ، ذخیره سازی و به اشتراک گذاری داده ها در سطح شبکه رو به شما ارائه میدن. همچنین کارایی و قابلیت اطمینان بیشتری از طریق RAID یا درایو های قابل تعویض برای شما فراهم می کنن. اولین گزینه برای مهاجرت از DAS ها به شمار میان و علاوه بر داشتن یک سیستم ذخیره ساز اشتراکی و مجتمع باعث صرفه جویی در وقت و هزینه میشن ( در دراز مدت ).

در این پست کامل RAID شرح داده شده :

آشنایی با RAID و نحوه استفاده از آن
RAID از فناوری‌های مرتبط با ذخیره‌سازی اطلاعات به شمار می‌رود که در این پست بیشتر با آن آشنا خواهیم شد

این نوع ذخیره سازها به صورت یه Device مستقل در شبکه داخلی شما فعالیت می کنن و کاربرها و دستگاه های دیگه میتونن همزمان بهشون متصل بشن. اکثر ذخیره ساز های NAS امروزی به قدری پیشرفته و مستقل شدن که حتی میشه ازشون به عنوان یک Media Server عالی استفاده کرد ( مانند QNAP ).

چرا بخریم ؟

این دسته از ذخیره سازها برای سازمان هایی که به یک ذخیره ساز با حداقل خرابی ، قابل اعتماد و انعطاف پذیری نیاز دارند بهترین گزینه است که می تواند به سرعت پذیرای کاربران و داده های جدید باشن.

چرا نخریم ؟

دستگاه های کلاس سرور در سازمانی که نیاز به تبادل اطلاعات با نرخ بسیار بالا دارند ، یکی از حیاتی ترین گزینه هاست. از این رو NAS ها احتمالا گزینه مناسبی برای چنین نیازی نباشن. یکی از بزرگترین مشکلات NAS ها محدود بودن سرعت پردازش/انتقال داده است.

SAN — Storage Area Network

ذخیره ساز های SAN سیستم هایی با کارایی بالا و اختصاصی هستن که برای انتقال داده ها به صورت بلوک بین سرور ها و ذخیره سازهای دیگه استفاده میشن. اکثرا در دیتاسنتر ها یا محیط های محاسباتی استفاده میشن و اگر بخوایم مقایسه ای داشته باشیم ، سرعت DAS و قابل اطمینان بودن و مقیاس پذیری NAS رو براتون فراهم می کنن.

SAN ها گزینه بسیار پیشرفته و البته گران قیمت تری برای ذخیره سازی یک مجموعه است که با توجه به ویژگی هاش میتونه برای امور مهم و پیچیده مورد استفاده قرار بگیره.

Dell EMC

چرا بخریم ؟

ذخیره ساز های SAN مناسب انتقال داده در سطح Block برای سازمان های بزرگ یا مراکز داده هستن که سرعت بالایی ارائه میدن تا در شرایط حیاطی و مهم مورد استفاده قرار بگیرن.

چرا نخریم ؟

استفاده از SAN یک سرمایه گذاری عالی و راه حل پیشرفته است که معمولا برای نیازهای محاسباتی و ذخیره سازی سنگین در مقیاس های بزرگ مناسبه. این که یک شرکت کوچک یا متوسط به سراغ چنین ذخیره سازهایی بره با مشکلات مالی اساسی مواجه میشه. همچنین نصب و نگهداری چنین دستگاه هایی نیازمند افراد متخصصی است که احتمالا در چنین مجموعه هایی هم وجود نداشته باشن.

نتیجه گیری

انتخاب ذخیره ساز مناسب به موارد خیلی زیادی بستگی داره. بررسی نیازمندی ها و محیط استفاده و در کنار این موارد یه آینده نگری منطقی خیلی میتونه به خرید شما کمک بکنه.

از اونجایی که این دستگاه ها علاوه بر خودشون ، دیوایس های ذخیره ساز یا همون هارد دیسک دارن ، یکی از حیاطی ترین تجهیزات به شمار میرن و نیازمند نگهداری دوره ای و مناسب دارن تا هرچه بهتر به مجموعه خدماتی ارائه بدن.

یکی دیگه از مواردی که باید در نظر داشت ، قیمت بسیار بالای این تجهیزاته که در کنار موارد دیگه ، نهایتا میتونه هزینه های سنگینی رو برای یک سازمان به وجود بیاره. پس در انتخاب ذخیره سازها باید خیلی بیشتر دقت کرد.